Våra tjänster

Köpa lägenhet? Vi guidar dig inför ditt bostadsrättsköp

Att det är mycket att tänka på när man ska köpa bostadsrätt skulle nog de flesta skriva under på. Vad många dock glömmer är att det också är viktigt att ha koll på föreningens ekonomi. Vår privatekonom Arturo Arques förklara mer. Häng med!

Ungt par håller på och flyttar in i ett nytt hus

Kännas rätt i magen, ha det där speciella du söker, en budgivning som inte skjuter i höjden och en överkomlig månadsavgift är bara några av faktorerna i vågskålen när man köper bostadsrätt. Glöm dock inte att också kolla upp föreningens ekonomi för att slippa oanade framtida utgifter.

Som bostadsrättsköpare är det viktigt att vara välinformerad om föreningarnas ekonomi samt ha tillgång till relevant information. Annars är risken stor att kostnaderna kan bli högre än man tror

Bakom detta ligger att du genom köpet blir medlem i bostadsrättsföreningen, som i sin tur äger fastigheten. Alla kostnader och intäkter förknippade med fastigheten påverkar dig därmed via månadsavgiften. Har föreningen lån på fastigheten, kommer kostnaden för dessa att läggas på bostadsrättsinnehavarna. Är skulden per kvm hög och räntorna stiger, kommer månadsavgiften till följd av det också stiga.

På samma sätt är det med sparande och avsättningar till underhåll inom föreningen. Slarvar föreningen med det kommer månadsavgifterna att behöva höjas den dag det är dags att byta hängrännor, tak, stammar med mera.

Vad du behöver göra är därför att sätta dig in i föreningens ekonomi – där årsredovisningen är en viktig informationskälla. Det är dock inte alltid lätt läsning.

Därför har vi tagit fram en checklista för alla som ska köpa bostadsrätt.

Den kan med fördel användas i dialog med mäklare och styrelse.

Baserat på svaren kan du bilda dig en uppfattning om föreningens behov att höja avgiften framöver, och du står bättre rustad för obehagliga oförutsedda utgifter i framtiden. Lycka till!

"En checklista för dig som ska köpa bostadsrätt"

8 saker att tänka på när du köper bostadsrätt

  1. Lägenhetens andel av föreningens lån i kr/kvm

  2. Lägenhetens andel av bostadsrättsföreningens sparande i kr/kvm

  3. Lägenhetens boyta

  4. Äger föreningen marken eller har föreningen tomträtt?

  5. Lägenhetens andel av föreningens resultat i kr/kvm

  6. Är föreningens fastighet fullvärdeförsäkrad?

  7. Har föreningen en ansvarsförsäkring för styrelsen

  8. Finns en teknisk underhållsplan? Så du kan få en uppfattning om hur mycket föreningen behöver sätta av till eller låna i framtiden

Andra läste också

  • Tips när du ska köpa bostad

    Ta hjälp av vår guide om vad som är bra att tänka på när du ska köpa bostad. 

    Tips när du ska köpa bostad
  • Tänk på detta när du ska köpa stuga

    Sugen på stuga att tillbringa helger och ledigheten på? Då finns det en del saker att tänka på - vi guidar dig i stug-djungeln.

    Liten guide för dig som vill köpa stuga
  • Så funkar olika boformer

    Att bostadsmarknaden har blivit tuffare att ta sig in på kan nog de flesta hålla med om. Nu har en rad nya boformer dykt upp, som alternativ till de gamla. Vår privatekonom Arturo Arques berättar mer om hur de fungerar.

    Nya sätt att bo