Vi säger hej till Håkan från Heberg - tack för att du ställer upp på detta reportage! Det är många som är nyfikna på solceller så därför ställer vi några frågor till dig som redan gått igenom processen.

 • Varför började ni tänka på att investera i solceller?
  Genom åren har elpriset stigit och antagligen fortsätter det på den vägen. Detta har vi tänkt på varje gång som vi behövt byta kyl, frys mm.
  När vår elpanna hade gjort sitt bytte vi till värmepump (luft-vatten) med mycket bra resultat. Vi minskade elkostnaderna med drygt 40 %.
  För ett år sedan läste vi om solpaneler och bestämde oss för detta, dels för att dra ner elkostnaderna och dels som en investering vid försäljning av huset.
 • Efter att ni hade bestämt er, hur gick processen med installationen till?
  När vi bestämt att skaffa solceller kontaktade vi fyra stycken olika företag. I mycket snabb takt var tre hos oss och tittade på förutsättningarna som fastigheten hade. Det fjärde företaget ville skriva avtal utan att besöka oss, vilket gjorde att de inte fick chansen.
  När vi bestämt oss för leverantör, flöt allt på helt enligt plan. Överenskommen tidsplan följdes exakt. Vi behövde inte lägga oss i något mer än skriva på avtalet och efter ca en månad trycka på startknappen.
 • Hur räknar man hem en sådan här investering rent ekonomiskt?
  Vi ser direkt att elkostnaderna minskat under de tio månader, som vi haft elpaneler (se svaret på nästa fråga).
  Sedan tror vi på experterna när de säger att elen kommer att bli dyrare, vilket kommer att ge ännu bättre utdelning med elpaneler.
  Och dessutom räknar vi med att husets värde kommer att höjas när/om vi säljer huset.
 • Hur mycket har ni minskat på era elkostnader?
  Vi räknar inte i första hand på elkostnaderna eftersom de kan förändras om staten lägger in nya skatter på el eller att man byter elleverantör. Då ser man inte utvecklingen av elsparandet. Vi har följt vår elkonsumtion under många år och har gått (årskonsumtion) från 16-17 000 kwh till 11- 12 000 när vi skaffade värmepumpen och nu med solcellerna kommer vi troligtvis att ligga under 6500 kwh, när vi om två månader haft solcellerna ett år.
  Vi har de senaste 10 månaderna köpt 5500 kwh utöver det som solcellerna har gett och sålt 6000 kwh för den tid då solcellerna gett mer än vad vi just då konsumerar. Nätavgiften har till största delen betalats av det vi sålt. Det har till och med blivit ett överskott under juli-aug, som gett kring 500 kr i ersättning.
 • Vad är det största fördelarna?
  Naturligtvis minskningen av utgifterna för elen.
  Sedan har ”energitänket” hos oss förändrats. Nu kör vi till exempel disk- och tvättmaskin bara dagtid. Tidigare startades t.ex. diskmaskinen ofta då vi gick och lade oss på kvällen. Nu diskar och tvättar oftast solen åt oss.
 • Finns det något i efterhand som du hade velat veta tidigare? Nej, vi hade en suverän försäljare hos oss, som gick igenom vad som vi behövde tänka på och vilka alternativ som fanns. Efter 10 månader har jag inte kommit på någon ytterligare fråga. Men det har hänt att jag haft frågor på driften några gånger och då har svaren givits inom någon timme.
 • Har resultatet blivit som du förväntat dig?
  Ja, definitivt. Vårt första år är inte slut än, men jag ser redan nu att det kommer att bli bättre än försäljaren kalkylerade.
  I efterhand tror jag det är viktigt att man låter flera företag komma till tals och visa vad de har. Ett väletablerat företag som själva sköter allt är nog ett bra val.
  Och slutligen att man sedan inte väljer det billigaste alternativet, utan att noga kontrollerat skillnaderna i avtalet och produktens prestanda.