Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Swedbank Robur Transition

Företag som kan bidra till omställningen till ett mer hållbart samhälle

De svanenmärkta* Transitionfonderna har de högsta hållbarhetskriterierna i vårt fondutbud. Fonderna investerar i företag vars verksamhet vi bedömer bidrar till omställningen till ett mer hållbart samhälle. Den aktiva förvaltningen gör det möjligt för våra förvaltare och hållbarhetsanalytiker att regelbundet träffa bolagen för att diskutera deras hållbarhetsarbete.

Swedbank Robur Transition - för dig som:

  • Tror på bolag som är öppna för omställning till ett mer hållbart samhälle
  • Vill ha en aktiv förvaltning som träffar och påverkar bolag
  • Har en investeringshorisont på mer än fem år

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

Vilken typ av bolag investerar Transitionfonderna i?

Förutom att utesluta vissa branscher som tobak, alkohol, spel, pornografi, vapen och fossila bränslen letar fonderna aktivt efter företag vars produkter, tjänster eller verksamheter vi bedömer bidrar till omställningen till ett mer hållbart samhälle.

 

Exempel på innehav:

  • bolag som producerar el från vindkraft
  • bolag som forskar inom diabetesteknik
  • bolag som utvecklar och tillverkar mer miljövänliga alternativ till plastförpackningar
  • bolag som är specialiserade inom säker datahantering

 

Fonderna kan även investera i bolag där vi har identifierat en påbörjad omställning och som har möjlighet att framöver bidra till en mer hållbar utveckling. Ett bolag som har genomgått en betydande omställning är till exempel danska Orsted (tidigare DONG, Danska Olje och Naturgas), som 2017 sålde all sin olje- och gasverksamhet. Idag är bolaget istället bland de största i världen på att utveckla vindkraftparker.

Allt om fonderna

Här hittar du viktig information om Transition.

* För att en fond ska bli svanenmärkt ska den bland annat innehålla företag som aktivt arbetar med hållbarhet men även aktivt påverka hållbarhetsarbetet i de bolag den investerar i. Läs mer på svanen.se/spararen.