Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så får du koll på din ekonomi

Att få koll på din ekonomi är första steget till att bygga en starkt ekonomi. Här har vi samlat tips och läsvärda artiklar som hjälper dig få att få koll på din ekonomi.

Glad kvinna med en blå handuk om håret sitter hemma framför en dator
 1. Gör en budget

  Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Det skapar en tryggare tryggare och mer förutsägbar privatekonomi för alla oavsett inkomst.

  Så gör du en budget

 2. Gör ett stresstest

  Hur påverkas din plånbok av ökade priser, stigande räntor eller om din inkomst försämras? Med ett stresstest får du reda på vad som händer om dina ekonomiska förutsättningar skulle ändras – och hur du kan rusta dig för det.

  Så gör du ett stresstest

 3. Bygg en buffert

  Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Vi rekommenderar  ett belopp minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert.

  Börja buffertspara

Digitala tjänster som ger dig bättre koll på ekonomin

Grafisk bild med cirkeldiagram över utgifter

Få koll på dina köp med Utgiftskollen

I vår app finns Utgiftskollen där du enkelt kan hålla koll på alla dina utgifter. Utgifterna samlas utifrån kategori och du får en tydlig överblick vad du lägger dina pengar på.

Abonnemangshjälpen

Betalar du utan att streama?

Med vår kostnadsfria tjänst Abonnemangshjälpen får du koll på alla dina abonnemang, medlemskap och prenumerationer. Dessutom kan du säga upp sånt du inte använder – direkt i appen.

Läs mer

Konsten att klara sig på en liten budget

Känns det långt till löning? Det pratas mycket om att spara, men hur gör man när det knappt går ihop i vardagsekonomin? Lugn, det finns tips och trix som kan hjälpa dig att få nya mer ekonomiska vanor på plats. Här får du våra bästa tips.

Spara på flera olika sätt

Årets semester, en buffert för plötsliga och oväntade utgifter, ett framtida bostadsköp och så sparande till pensionen. Ofta har vi flera olika mål med vårt sparande, och det kan vara en god idé att spara i olika sparformer.

Tjäna tusenlappar på att rensa hemma

Att botanisera i skåpen och sälja det du inte längre använder på en säljsajt kan ge ett rejält tillskott till kassan och idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnat. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Privatekonomisk ordlista från A-Ö

Om man inte är väldigt intresserad av ekonomi är det inte så konstigt att ekonomiskt lingo känns svårt att förstå. Men faktum är att alla de här orden kan ge dig koll på din ekonomi och förståelse för hur allt hänger ihop. Därför har vi listat sådana där ord som dyker upp när det ska pratas om pengar, så att du ska kunna hänga med. 

Vi hjälper gärna dig

Samar Almarsoomi

Få en starkare ekonomi med rådgivning

När din ekonomi är i balans är det enklare att få pengarna att räcka. Boka en rådgivning för att få koll på hur din ekonomi mår och få konkreta råd om sparande, lån eller försäkringar.