Så jobbar vi mot penningtvätt (AML) och finansiering av terrorism
Vi arbetar förebyggande för att förhindra att vi som bank används för penningtvätt - Anti Money Laundring (AML) - eller finansiering av terrorism. Två stora samhällsproblem som vi vill bidra till att minska. För att upptäcka penningtvätt samarbetar vi med ett flertal aktörer, bland annat andra banker, myndigheter och polisen.
Vad är AML?
Anti Money Laundry - även kallat AML - är ett regelverk hjälper oss banker och finansbolag att förhindra ekonomisk brottslighet och penningtvätt. Det innebär i korthet att vi tar fram rutiner och system för att identifiera och kartlägga kunder som bryter mot regelverket. Övergripande ansvar för att se att vi banker följer reglerna har Finansinspektionen (FI).
Så arbetar vi med olika områden
Regler penningtvätt
Försök till penningtvätt och finansiering av terrorism är två komplexa områden som kräver stora krafttag och samarbete mellan banker, tillsynsmyndigheter och rättsvårdande myndigheter - både nationellt och internationellt. Utöver samarbeten med andra aktörer har vi, som stöd i vårt förebyggande arbete, regler och en policy som vi arbetar utifrån.
Finansiering av terrorism
För att bankerna inte ska utnyttjas för finansiering av terrorism är de förbjudna att göra affärer med personer eller organisationer som finns på EUs sanktionslista. Vi bevakar officiella register över individer och organisationer som kan vara kopplade till terroristaktiviteter och vidtar åtgärder för att förhindra finansieringen av terrorism.
Tips och råd
Låna inte ut ditt kontonummer till okända
För att kunna flytta pengar som stulits från personer som utsatts för internetbedrägerier eller andra typer av bedrägerier behöver bedragarna tillgång till existerande bankkonton. Genom annonser på webbplatser och via e-postmeddelanden luras svenska bankkunder att låna ut sina kontonummer. Den som lånar ut sitt kontonummer kan komma att medverka till en brottslig handling.
Vårt förebyggande arbete mot penningtvätt
- Processer kring kundkännedom – när du blir kund, och även ibland när du är i kontakt med oss i övrigt, ställer vi frågor om dig och din ekonomi.
- Våra rutiner, processer och system utvecklas hela tiden. Vi investerar också löpande i utbildning, kompetens och ny teknik för att stärka vårt arbeta att motverka och upptäcka penningtvätt.
- Misstänkt penningtvätt eller försök till penningtvätt – som bank har vi ansvar för att upptäcka och förhindra misstänkt penningtvätt och rapportera dessa till Finanspolisen. Det är sedan polisen som utreder om det begåtts något brott.
- Den utredda kunden – om det bedöms som nödvändigt kan vi se till att kunden i fråga lämnar banken.
- Banksekretess – att vi har banksekretess betyder att vi har tystnadsplikt. Vi kan inte säga något om vem som är eller har varit kund hos oss. Detta garanterar att personliga uppgifter inte förs vidare. Vi får inte heller säga något om vem eller vilka som vi misstänker kan ha kopplingar till penningtvätt.
- En koncernövergripande enhet har bildats inom banken, Anti-Financial Crime unit (AFC) som arbetar med att motverka penningtvätt, terrorismfinansiering och bedrägerier samt även cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet. Enheten koordinerar internt initierade utredningar, ser över interna processer och rutiner samt ansvarar för samarbetet med ansvariga myndigheter inom området.