Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Vinbergs Mekaniska bygger nytt

Företagsrådgivare Eva Cardell Mattson tillsammans med Johan Carlsson på Vinbergs Mekaniska

"Ska vi fortsätta vara konkurrenskraftiga i ett längre perspektiv måste vi effektivisera vår verksamhet och behöver vi bättre anpassade lokaler."

Johan Carlsson, Vinbergs Mekaniska 
Intervjun är från mars 2023.

Vinbergs Mekaniska bygger nytt för att effektivisera verksamheten och bli mer konkurrenskraftiga. Vi följde med vår företagsrådgivare Eva Cardell Mattson och för att prata med deras delägare Johan Carlsson. 

För någon som inte har koll på Vinbergs Mekaniska. Hur skulle du beskriva företaget och vad ni gör?

– Vi är ett familjeföretag som drivs i fjärde generation. ­­Vinbergs Mekaniska startade som bysmedja inne i Vinbergs samhälle 1911 av vår gammelfarfar Johan Adolf. Sedan tio år tillbaka är det jag och mina syskon Fredrik och Joanna som driver och äger företaget tillsammans, berättar Johan och fortsätter:

– Idag tillverkar vi främst större stålkonstruktioner och våra kunder består bland annat av byggföretag, maskintillverkare och lokala industrier. Vi har under senare år även satsat hårt på CNC-bearbetning av komponenter med höga toleranser och investerat hårt på att utveckla den delen av företaget.

Och nu planerar ni för att bygga nya lokaler, berätta mer om den satsningen.

– Ska vi fortsätta vara konkurrenskraftiga i ett längre perspektiv måste vi effektivisera vår verksamhet och då behöver vi bättre anpassade lokaler. Vi har idag produktion på fyra anläggningar i kommunen och nu vill vi samla ihop dessa, säger Johan.

De nya lokalerna ska byggas i anslutning till företagets befintliga lokaler på Vinbergs Hed. Anläggningen blir 2 500 kvadratmeter och beräknas stå färdig innan årets slut.

– Där ska vi ha vår svetsverksamhet och vi kommer även bygga en modern bläster- och målerianläggning. I våra befintliga lokaler kommer vi ha kvar kapavdelning, CNC-bearbetning och montering. Vår senaste tillbyggnad av verkstadslokaler gjorde vi för tolv år sedan då vi fördubblade produktionsytan, trots det har vi varit trångbodda de senaste fem åren. Så det blir ett välkommet tillskott, konstaterar Johan.

Ni är ju ett företag som det går bra för men vilka är era största utmaningar, och hur möter ni dem?

– I det korta perspektivet har våra stora utmaningar varit prisökningar på råmaterial och energi. Priset på stål vi köper in fördubblades under 2021/22 och vi jobbar ganska mycket mot fasta priser där vi inte kunnat ta höjd för dessa ökningar. För oss har det varit väldigt kännbart. Nu är priserna på råmaterialet på väg ner mot en mer normal nivå igen och vi är glada för att vi investerade i en stor solcellsanläggning under våren 2021, säger Johan och fortsätter:

– I ett lite längre perspektiv ser vi utmaningar med att få tag i rätt kompetens. Vi har tur att ha en väldigt kompetent och lojal personal men vi kan se att det inte fylls på underifrån i den takt som behövs. Vi jobbar tätt med Industriprogrammet på Falkenbergs Gymnasieskola där Tommy Hultberg med personal är en väldigt engagerad partner.

Vi tackar Johan och Vinbergs Mekaniska för att vi fick komma och hälsa på och önskar dem stort lycka till med byggnationen som väntar.