Varsam renovering av unika paradvåningar
När paradlägenheterna i det gamla Sparbankshuset på Storgatan 37 varsamt renoveras till ursprungligt skick gör fastighetsbolaget och vår kund Stenfastigheter en viktig insats för Falkenbergs kulturmiljö. Snart speglar sig ljuset från takkronorna i parketten på samma vis som när huset stod inflyttningsklart år 1921.
Salonger i fil, burspråk mot gården, serveringsgång, separat kapprum och en särskild ingång direkt till köket för bud och tjänstefolk. Det är sådana detaljer de två, över 200 kvadratmeter stora, paradvåningarna i huset bjuder på. Nu har Stenfastigheter inlett sitt renoveringsarbete med målet att de återigen ska bli Falkenbergs finaste lägenheter.
Det gamla Sparbankshuset är en byggnad vars fina stenarbeten och gedigna tegelväggar signalerar
stabilitet och långsiktighet. Det ritades av den tongivande arkitekten Ernst Torulf i slutet av 1910-talet och stod klart 1921. Det är samme arkitekt som står bakom Grand Hôtel, Varmbadhuset och Rörbeckska huset i Falkenberg samt, bland annat, Posthuset vid Drottningtorget, Naturhistoriska
museet och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.
– Vi är alltid noga med att renovera våra fastigheter varsamt. Dels har vi ett ansvar att förvalta det arkitektoniska arvet. Dels är det viktigt i vårt hållbarhetsarbete att ta vara på och återbruka byggmaterial som har mycket kvar att ge, säger Anders Gidefjord, vd på Stenfastigheter.
"Så mycket som möjligt återanvänds"
För det gamla Sparbankshusets del innebär det att den nationalromantiska och 20-talsklassicistiska stilen bevaras och återställs både exteriört och interiört. De karaktärsfulla, spröjsade fönstren plockas exempelvis ner och restaureras innan de åter sätts på plats. Även andra originaldetaljer bevaras. Paradvåningarnas salonger präglas inte enbart av en storslagen rymd utan även av sina spegeldörrar, bröstpaneler, vackra listverk, trägolv och elementskydd.
– Så mycket som möjligt återanvänds. Det är en utmaning att återskapa lägenheternas prakt och samtidigt få dem att fungera med dagens krav på exempelvis badrum och kök, säger Robert Käll på arkitektkontoret Cortina&Käll, som ansvarar för det arkitektoniska arbetet.
Två- och trerummare med utsikt mot Tullbron
Grannfastigheten, hörnhuset på Storgatan 39, renoveras på liknande vis. Där kommer en tvårummare och en trerummare med utsikt mot Tullbron skapas enligt samma filosofi. De två lägenheterna har på senare år fungerat som kontor men blir nu återigen bostäder, och liksom paradlägenheterna möjliga att hyra. I en av lägenheterna finns bevarade stuckaturer och golvlister i ett av sovrummen. I övrigt kommer allt att vara nytt när renoveringen är klar men i en stil som passar huset.
Stenfastigheter är medvetna om att det inte är lätt att räkna hem en sådan här investering, men precis som när de anrika husen byggdes tänker man långsiktigt och sätter funktionen och de estetiska värdena i första rummet.
– Husen på Storgatan 37-39 byggdes med gedigna material, generös takhöjd, höga fönster och vackra rumsproportioner. De ritades för att kunna vara en del av Falkenbergs stadsbild i hundratals år. Tack vare den skonsamma och genomtänkta renoveringen bevaras ett viktigt kulturarv, avslutar Anders.