Under många år har vi haft en bostadsmarknad med låga räntor, stadigt ökande bostadspriser och en hög byggtakt av nya bostäder. Sedan förra sommaren är läget annorlunda.

– I dag tar en bostadsrätt i snitt 110 dagar att sälja och en villa 80 dagar i Falkenberg. 2021 tog det en dryg månad för både bostadsrätter och villor att säljas. Som kortast har vi varit nere på 12 dagar i snitt, berättar Martin Birgerson.

Det görs även färre affärer jämfört med tidigare. 2022 såldes det 604 bostäder i Falkenberg jämfört med 732 under 2021 vilket innebär en minskning på cirka 20% och trenden är den samma för i år.

– För oss som mäklare är antalet besökare på visningar en bra temperaturmätare på marknaden och i ett normalläge har vi cirka 10 besökare per visning. I september i fjol snittade vi 0,5 besökare och nu är vi uppe på cirka 5 besökare per visning. Så intresset för att göra bostadsaffärer har definitivt minskat, samtidigt som det ökat jämfört med när det var som lägst förra hösten.

Från en dopad till en mer normal bostadsmarknad

Prisnedgången på bostäder i Falkenberg jämfört med toppen är cirka 13% vilket är något mindre än Sverige totalt. Samtidigt förväntas Riksbanken att höja styrräntan ännu mer vilket kan leda till att priserna sjunker ytterligare.

– Jag tror att priserna kan sjunka lite till. Inflationsbekämpningen är inte klar och det finns en osäkerhet kring den svaga kronan och hur den påverkar inflationen. Sen tror jag inte att vi kommer att se någon snabb återhämtning efter det, utan en mer ”normal” värdeökning på bostadsmarknaden de kommande tio åren, säger Martin och fortsätter:

– Vi har levt i en dopad bostadsmarknad där människor kunnat tjänat mer pengar på en bostadskarriär än en yrkeskarriär. Den tiden är förbi och jag tror inte heller vi kommer att se samma hets kring förhandsbud utan att fler tar mer tid på sig att göra sin livs viktigaste affär.

Bostadstrender talar för Falkenberg på lång sikt

Falkenberg har ett attraktivt geografiskt läge och påverkas positivt av olika bostadstrender. Fritidshus används mer som permanentboende och pandemin har gjort att det är mindre viktigt att bo nära jobbet och mer viktigt att bo vackert och nära naturen.

– Villor, fritidshus och gårdar har bäst förutsättningar på Falkenbergs bostadsmarknad. Bostadsrätter har det lite tuffare och det finns bostadsrättsföreningar som har en ganska tuff ekonomi med stora lån i kombination med stora underhåll framför sig. Sen finns det även ett stort utbud av hyresrätter i Falkenberg vilket gör det lätt att flytta hit för att sen leta bostad i lugn och ro, säger Martin.

En annan bostadstrend är att köpare lägger mer vikt på boendets uppvärmningssystem och energikostnader.

– "Tråkiga renoveringar" har blivit mer värdefulla i och med ökade energipriser. Köpare bryr sig mer om ett energieffektivt värmesystem än ett nyrenoverat kök eller badrum, vilket också är en sund utveckling, avslutar Martin.