Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Göstas Café och Restaurang - möt restaurangveteranerna Malin och Hans

"Vi har jobbat jättemycket genom åren. Vi har jobbat och sparat, jobbat ännu mer och efterhand har vi kunnat utveckla våra egna verksamheter och köpa våra egna fastigheter. Det har varit tufft men också fantastiskt roligt."

Malin Brännstedt, Göstas Café & Restaurang
Intervjun är från våren 2024

Porträtt Malin Brännstedt och Hans Jonsson framför restaurangen

Skepparstugan, Göstas och Särdals Kvarn. Tre café- och restaurangpärlor i Steninge med omnejd som alla ägs och drivs av makarna Malin Brannstedt och Hans Jonsson. Ett veteranpar inom besöks- och restaurangbranschen.

Malin började sin karriär inom besöksnäringen med att driva hotell i Dalsland där hon kommer ifrån. Hans som är kock har varit delägare i restauranger både i Stockholm och Vemdalen. Sedan 13 år tillbaka driver de populära Göstas Café & Restaurang. Men de har drivit restaurang i Steninge mycket längre än så.

– 1994 köpte vi Skepparstugan och drev restaurangen under somrarna. När vår son skulle börja skolan fick vi bestämma oss för om vi skulle bo i Vemdalen, Stockholm eller Steninge. Då kände vi att Steninge var den bästa platsen att växa upp på och då flyttade vi hit permanent.

2011 tog ni över Göstas Café och Restaurang. Vad var det ni fastnade för med Göstas?
– Göstas ligger bara ett stenkast ifrån Skepparstugan och vi såg en potential och vinning i att driva två restauranger så nära varandra. Sen var det såklart Göstas unika läge som vi fastande för. Vi kände att det var en rolig utmaning och vi är också väldigt nöjda med hur vi utvecklat Göstas med tiden.

Hur skulle du beskriva Göstas för någon som aldrig varit där?
– Göstas passar de flesta. Man kan komma hit både för en fika eller för en finare middag. Det är lätt att ta sig hit och sen har vi såklart vår fantastiska utsikt över havet som är helt magisk och som man måste uppleva, kanske med en glass eller med något gott att dricka.

Utöver Skepparstugan och Göstas driver ni även Särdals Kvarn. Hur många anställda är ni under sommarsäsongen?
– Vi är cirka 65 anställda under sommaren och ungefär hälften kommer tillbaka från säsong till säsong. Vi rekryterar nästan bara lokalt. Det bor många duktiga och arbetsamma ungdomar i trakten och genom åren har många haft sitt första jobb här hos oss. I år har vi anställt en kökmästare som sommarjobbade här för många år sen och nu lagar hon all mat här vilket vi tycker är himla roligt.

Ni har drivit café- och restaurang i över 30 år. Hur skulle du beskriva den resa ni gjort?
– Vi har jobbat jättemycket genom åren. Vi har jobbat och sparat, jobbat ännu mer och efterhand har vi kunnat utveckla våra egna verksamheter och köpa våra egna fastigheter. Det har varit tufft men också fantastiskt roligt. Att vi äger våra fastigheter har gett oss en frihet att kunna utveckla restaurangerna så som vi vill ha dem.

Vad är ditt tips till andra som vill eller redan driver restaurang?
– Att driva restaurang är mer av en livsstil än ett jobb så det behöver man vara redo för. Men absolut viktigast är ett sätta gästen i första hand. Gästens upplevelse är helt avgörande för att lyckas. Sen finns det mycket regler att följa och det är viktigt att vara noggrann. Till sist tror jag att man måste våga gå sin egen väg, att tro på det man gör och följa den linjen.

Vad har Falkenbergs Sparbank betytt för er under den här resan?
– Banken har betytt mycket för oss. Vi har en nära relation och det känns tryggt med en bank som stöttar oss och ger oss möjlighet att växa.

Hur ser planerna ut för framtiden?
– Tanken är att jag och Hans ska börja trappa ner. Vår son är med och driver verksamheten tillsammans med oss. På sikt är planen att han ska ta över men vi har inte bestämt när. Jag brukar säga att jag ska börja med att gå ner till heltid först, säger Malin och skrattar.

Tack till Malin och Hans för att vi komma och ta del av den härliga miljön på Göstas!