Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Försäkringar för företagare

Ett trygghetspaket på plats kan vara avgörande om det oförutsedda skulle inträffa. Här får du tips om vad du kan behöva.

Two colleagues discusses

Försäkringsguide för företagare

Planera framåt – för dig själv, familjen och anställda 

”Det absolut viktigaste att tänka på för dig som företagare är att du själv behöver spara till din pension och teckna dina försäkringar”, säger Jenny Pettersson, specialist på pensionslösningar för företag på Swedbank.

Den tanken kan vara jobbig, men när jobbet väl är gjort känner många företagare sig lättade över att ha en pensions- och trygghetslösning på plats, vilket kan vara avgörande i ens liv.

”Det är också roligt att planera för framtiden: Vad ska jag göra, när vill jag gå i pension och hur mycket pengar behöver jag”, säger Jenny Pettersson.

Matcha upplägg för anställda med kollektivavtal

Vilka försäkringar som passar är alltid individuellt, men en bra start är att matcha ett upplägg som om man vore anställd med kollektivavtal. Det innebär att du täcker in sjukdom, olycksfall, dödsfall och självfallet framtida pension.

De allra flesta företagare är mycket medvetna om att de behöver spara till sin pension – även unga företagare. De allra flesta kompletterar med lösningar som tryggar en inkomst vid sjukdom eller olycka samt gör att pensionsinbetalningarna kan fortsätta även om intäkterna upphör när man blir sjuk.

”Blir du sjuk som företagare finns det risk att intäkterna försvinner, men du behöver ändå fortsätta pensionsinbetalningarna”, säger Jenny Pettersson.

Kan man komma igång tidigt med sina trygghetslösningar är det självfallet att rekommendera och vad gäller pensionssparandet är det viktigt att tänka på att välja ett sparande med låga fondavgifter, betonar Jenny Pettersson,.

Pensionssparandet - en trygghet för framtiden

För många företagare är pensionssparandet en viktig trygghet för framtiden, men många företagare med bra ekonomi väljer ändå ofta att ta ut lägre lön än vad de skulle haft som anställd. För företagare gäller att man har möjlighet att spara upp till 35 procent av lönen till pension, avdragsgillt, i sitt företag.

Fler pensionstips för företagare

Är svenska företagare bra försäkrade?

”De som varit igång länge och är lite större, har ofta bra lösningar på plats. De som just startat, kanske tänker mer på att ha koll på sina kostnader, vilket kan göra att de avstår, men det kan ju få stora konsekvenser”, säger Jenny Pettersson.

Att skaffa sig ett bra trygghetspaket som liten och nystartat företag behöver inte vara dyrt. Det finns lösningar där unga företagare med lägre intäkter kan teckna ett trygghetspaket till en kostnad av ett par hundra kronor i månaden.

Kom ihåg familjen

Är man företagare och har familj, är det också viktigt att tänka på familjen om det skulle hända något.

”Det finns lösningar där familjen får ett engångsbelopp för att till exempel betala av lån, eller så kan man få månadsutbetalningar under en längre tid för att klara löpande kostnader. Familjen förlorar inte bara inkomsten från företagaren, det kan också leda till att den anhörige inte kan arbeta under en längre tid efter dödsfallet", förklarar Jenny Pettersson.

Tjänstepension och trygghetsförsäkringar till företaget

Se till att ta hand om dig själv och dina anställda.

Tjänstepension för dig och dina anställda

Vi erbjuder en heltäckande tjänstepension för alla typer av företag. I din pensionsplan kan du kombinera pensionssparande och trygghetsförsäkringar för till exempel sjukdom och olycksfall.

Har jag råd att gå i pension?

Tillsammans gör vi ditt företagande tryggare.

Pension för egenföretagare

Har du ett bra försäkringsskydd? Se vilka pensions- och försäkringslösningar vi har för dig och dina anställda.

Andra läste också:

  • Därför ska du gå med i a-kassan

    För en dryg hundralapp i månaden får du trygghetsförsäkring som kan ge dig upp till 910 kronor om dagen, om du skulle tappa sin försörjning.

    Därför ska du gå med i a-kassan
  • Föräldrapeng för dig som är företagare – så funkar det!

    Är du egen företagare som ska få, eller har fått, barn? Grattis! Eftersom det där med föräldrapenning kan vara ganska svårt att sätta sig in i – speciellt när man är egen – har vi satt ihop en snabbguide.

    Nybliven förälder och egen företagare? Så funkar föräldrapengen