Hoppa till textinnehållet

Finalister - Årets spjutspetsföretag

A female farmer tending to the pigs

Med Årets spjutspets söker vi lönsamma, hållbara och växande företag med basen i jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö. Här presenteras löpande under maj och juni årets finalister. Först ut är kycklingföretaget Matses mat.

Finalister Årets spjutspets 2022

Sex företag inom skog och lantbruk är finalister i Årets spjutspets 2022. Vinnaren möter du på Brunnby lantbrukardagar den 6 juli. 

Matses mat

Direktkontakten med kunderna är det kycklingföretagaren Elin Ericsson i Dalarna värderar högst med att vara småskalig livsmedelsproducent. Mötena via rekoringarna ger energi att fortsätta utveckla verksamheten.

Nära och reko hos kycklingproducenten i Dalarna (landlantbruk.se)

Ett spjutspetsföretag ska

  • ha sin bas i jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö.
  • ha miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara investeringar och mål.
  • vara innovativt och ha en affärsplan med goda framtidsutsikter.
  • vara lönsamt och gett vinst de senaste tre åren.

Årets spjutspetsföretag har delats ut sedan 2004 och är en tävling för lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och Sparbankerna.

Anmälningsperiod

Anmälningstiden löpte fram till den 25 februari 2022.

Nu pågår arbetet med att välja ut finalisterna bland de nominerade och dessa presenteras i Land Lantbruk under våren 2022.

Årets jury

  • Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank
  • Filip Möller, segmentschef Skog och Lantbruk, Ludvig & Co
  • Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk/Land Skogsbruk
  • Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen
  • Analytiker: Klas Olsson, Ludvig & Co

Har du frågor?

Då är du välkommen att kontakta Klas Olsson, 0150-774 45, klas.olsson@ludvig.se eller Lena Johansson, 010-184 43 74, lena.johansson@landlantbruk.se

Årets spjutspetsföretag 2021: EM Logging

A female farmer tending to the pigs

Foto: Per Groth

EM Logging - Årets spjutspets 2021

Hårt arbete och ett otroligt driv gjorde EM Logging till Årets spjutspetsföretag 2021. De senaste åren har företaget vuxit kraftigt, men på ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

Erik Pettersson, 31 år, startade företaget och köpte sin första skogsmaskin redan på naturbruksgymnasiet. Sedan dess har verksamheten utökats med växtodling, köttproduktion och lantbruksentreprenad på gården Stora Malmkärra, norr om Fagersta i Västmanland.

– Det här är ett pris man inte kan snacka sig till, så det betyder mycket, säger Erik Pettersson. Det känns riktigt skoj att få en utmärkelse för allt jobb som vi lägger ner.

Em Logging har vuxit kraftigt sedan starten 2008. Idag har företaget ett 20-tal anställda, men redan till hösten behövs två nya maskinförare när tre beställda skördare levereras.

– Det är naturligtvis kul för personalen att få en sådan här framgång, tycker Erik Pettersson.

Prispengarna på 50 000 kronor ska användas till att ytterligare utveckla företaget. Men om det blir en ny avelstjur eller fler kvigor har Erik och sambon Veronica Thorsén inte snackat klart om ännu.

Juryns motivering
Viljan att utveckla både sig själv och företaget EM Logging har fått Erik Pettersson att på kort tid skapa en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar verksamhet. Den ursprungliga skogsentreprenaden har han tillsammans med sambon Veronica Thorsén utökat med köttproduktion, växtodling och lantbruksentreprenad.

En levande affärsplan och goda relationer med uppdragsgivare och banker har hjälpt företaget att växa och Erik Petterssons omsorg har lett till låg personalomsättning. Kombinerat med egen foderproduktion, god djurhälsa samt hänsyn till natur och miljö gör Erik Pettersson och EM Logging till goda förebilder och inspirerar till hållbart och framgångsrikt företagande.
EM Logging är därmed värdig vinnare till Årets spjutspetsföretag 2021.

Läs intervju med vinnarna i Land Lantbruk

Spjutspetsvinnaren slår inte av takten

För mer information om EM Logging, kontakta

Erik Pettersson, spjutspetsvinnare och ägare till EM Logging, 070-671 48 84

 

2021 års finalister

Bosgårds Lantbruk

Per-Fredrik Petré och hans syster Viktoria Petré Lindholm är finalister i Årets spjutspets. De driver företag med inriktning på mjölk, kött, ägg, växtodling och skog i Östergötland och har en stark tro på svensk skogs- och livsmedelsproduktion. De förvaltar arvet på gården så att det ska vara långsiktigt lönsamt.

Bosgårds Lantbruk (Land Lantbruk)

Orangutang Skog & Naturvård AB

För drygt 10 år sedan startade Magnus Olofsson, årets femte finalist, sitt skogsföretag Orangutang Skog & Naturvård AB i Östersund. Tillsammans med kompanjon, Sebastian Ackér har han skapat ett företag som är eftertraktat både av de som vill ha jobbet gjort och de som vill jobba hos dem.         

Orangutang Skog & Naturvård AB (Land Lantbruk)

Honungsgården på Bjäre

Det är ett växande surr på Bjärehalvön där årets fjärde kandidat i Årets spjutspets, Monica Larsson, för tio år sedan gick från biodling som hobby till det egna företaget Honungsgården. Hon har stora framtidsplaner och hoppas att inom tre år ha 700 bisamhällen på gården.
Honungsgården på Bjäre (Land Lantbruk)

Em Logging

Finalist nummer 3 i Årets spjutspets, Erik Pettersson, har som affärsidé att vara en modern och ledande aktör inom skogs- och entreprenadbranschen med betoning på hållbarhet för miljö och långsiktig ekonomi. En viktig del för att lyckas är att få till en bra laganda på jobbet.
Em Logging (Land Lantbruk)

Gällenäs gård

För Anette och Peter van Schie, årets andra spjutsspetskandidat är det kvalitet, färg och smak som sätts i första rummet på deras tomatodling på Gällenäs gård i Dalsland.
Gällenäs gård (Land Lantbruk)

Söderåsens turridning

Under pandemin försvann alla företagsbokningar för årets första spjutspetskandidat, Söderåsens turridning. Men istället växte intresset bland privatpersoner och i dag är Anna Lewijns företag fullbokad sju dagar i veckan.

Söderåsens turridning (Land Lantbruk)