Meny
Samhällsengagemang
Om verksamheten

Sparbanker i Sverige

Falkenbergs Sparbank är bara en av många Sparbanker runtom i landet. Totalt finns det 58 stycken varav 57 ingår i Sparbankernas Riksförbund.

Vad är en sparbank?

Sparbank är en helt egen bolagsform med en affärsmodell som tydligt bygger på den lokala förankringen. Sparbankerna är också banktypen som inte bara blir till nyckelaktörer för kapitalförsörjning på sina verksamhetsorter – utan i förlängningen där även fungerar som katalysatorer för samhällsutvecklingen i stort.

Ursprunget till dagens Sparbanker hittar vi i skotska samhället Ruthwell, där prästen Henry Duncan år 1810 öppnade en bank som var till för alla. Mycket har förstås hänt sedan 1800-talet men Sparbanksidén lever även idag vidare som ett arv som är helt unikt. Där grunden fortfarande är att hjälpa så många som möjligt till en sund och hållbar ekonomi. Samtidigt ser Sparbanken till att delar av bankens överskott delas ut lokalt för att ge medborgarna ökad livskvalitet inom de verksamhetsområden där banken finns.

Konkret kan det handla om att delar av överskottet möjliggör ett nytt ridhus hos den lokala hästsportföreningen; eller en padelhall som behövs för att göra ortens racketcenter komplett. Generellt kan sägas att sparbanksöverskott disponeras så att det kompletterar men inte ersätter kommunal verksamhet. De 57 Sparbanker och 25 ägarstiftelser som Sparbankernas Riksförbund är intresseorganisation för delar årligen ut över 800 miljoner kronor till passande projekt och lokala satsningar runt om i landet. (Källa: Sparbankernas Riksförbund)

Andra sparbanker

Falkenbergs Sparbank har sin verksamhet i Falkenbergs kommun samt Getinge med omnejd. Det vi kallar vår del av Halland. Letar du efter en sparbank på en annan ort kan du gå till Sparbankernas Riksförbunds hemsida eller se ett urval av Sparbanker i listan här på sidan.