Hoppa till huvudinnehåll

Börja spara pengar idag

Att det är viktigt att spara pengar har du säkert hört sedan barnsben. Men i vilken ände ska man egentligen börja? Ta del av våra bästa spartips kring ditt sparande!

Instruktionsfilm: Så börjar du månadsspara via appen

Hitta inspiration till ditt sparande med Aktiellt

Räkna på ditt sparande - så mycket kan det bli

Här kan du räkna och få en uppskattning av hur mycket och hur länge du behöver spara för att få ihop ett visst belopp.

Spara till buffert

Plötsligt står du där med ett trasigt kylskåp eller en avbiten tand. Då är det viktigt att ha lite extra pengar på kontot. Helst ska du ha en buffert på två månadslöner, men kom ihåg att varje sparad krona är bättre än ingen alls. Med e-sparkonto är pengarna lättillgängliga. Du kan enkelt starta ett månadssparande till ditt konto.
E-sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

Spara på längre sikt

När du sparar långsiktigt kan det vara klokt att placera pengarna i fonder med en lite högre andel aktier. Då ökar möjligheten till högre avkastning.

Spara till barn

Att månadsspara är ett enkelt sätt att komma igång med sparandet till ditt barn. Några hundralappar i månaden kan växa till ett stort belopp den dag ditt barn fyller 18 år. Du väljer själv om du vill spara i ditt eget eller i barnets namn.
Spara till barn
Spara i barnets eller ditt eget namn

Spara till pensionen

Om du bara har allmän pension och tjänstepension kommer din pension förmodligen att bli betydligt lägre än din tidigare lön. Vill du ha en högre pension behöver du alltså komplettera med ett eget sparande. Om du vill kan du själv räkna på hur mycket du kan behöva spara för att få det pensionärsliv du drömmer om.
Så mycket behöver du spara till pensionen - räkna här

Instruktionsfilm: Så börjar du månadsspara via internetbanken

Fler tips:

  • Se till att du är med i a-kassan och att du har en inkomstförsäkring. Då har du ett bättre skydd om du skulle behöva klara dig utan lön en period.
  • Kom också ihåg att se över dina försäkringar, exempelvis hem-, sjuk- och olycksfallsförsäkring. Det är också en viktig del av din ekonomi.
  • Försök att se över ditt sparande regelbundet. Bra tillfällen är till exempel när du deklarerar, byter jobb eller får löneförhöjning.
Picto: lampa

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.