Hoppa till huvudinnehåll

Kickstarta din ekonomi med nya året

Ett par på en julpyntad gata tänder tomtebloss och ler

Att jul och nyår kan tära på plånboken är ingen nyhet. Men det nya året är ju nystarternas tid – så låt det gälla även din privatekonomi.

– Se det nya året som en bra tidpunkt att ta kommandot över din ekonomi. Har du ingen budget är det dags att göra en och har du en gammal är det läge att uppdatera den, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Ett bra sätt att skapa, och verklighetstesta, din budget är att spara alla kvitton under en månad. Och då menas verkligen alla.

– Spara kvitton för varje utgift, även för de riktigt små. Ofta är det just småutgifterna man kan spara in på, och det kan bli mycket pengar i slutänden. Du kan även använda din banks digitala budgetverktyg, det är också ett smart sätt att få koll, säger Madelén.

Det kan handla om en kaffe på väg till jobbet eller lunch på stan lite för ofta.

Att ta med matlåda istället för att köpa lunch ute är ju ett klassiskt tips. Låter det trist kan du ju börja med att ta med matlåda några dagar varje vecka och kanske låta fredagen bli lite lyxigare med lunch ute. I dessa tider är det många som arbetar hemifrån, försök spara motsvarande vad dina uteluncher skulle ha kostat om du jobbade på kontoret, säger Madelén.

Att se över sina abonnemang och försäkringar är ett annat bra sätt att boosta ekonomin. Kanske har de rullat på länge utan att du egentligen vet hur många de är eller vad de kostar.

– Det är lätt att glömma att säga upp streamingtjänster och prenumerationer när man testat den där gratismånaden. Gå igenom ditt konto och se vilka kostnader du tycker är okej och vilka som inte längre är nödvändiga. Detsamma gäller försäkringar. Kanske kan du samla dina försäkringar på ett ställe, det brukar ge bra rabatter, säger Madelén.

Att kika framåt är inte heller fel.

– Stäm gärna av ditt månadssparande, kanske har du råd att höja det, och se över hur du sparar, då omvärlden ständigt förändras. Kolla också om ditt pensionssparande fortfarande är optimalt. Ett bra tips är att gå igenom detta med banken, så riskerar du inte att missa något, säger Madelén.

Förändringar i ekonomin 2023

  • Inkomstpensionen höjs med tre procent
  • Garantipensionen höjs med knappt nio procent (baserat på fyra olika nivåer)
  • Inkomskatten sänks för de över 65 som fortfarande jobbar
  • Den temporära höjningen av inkomsttaket i a-kassan permanentas till 33 000 kronor per månad
  • Till följd av högre räntor höjs skatten på sparande i investeringssparkonto, från 0,375 till 0,882 procent
  • Reseavdragen höjs

LÄS MER:

Så tar du kommandot över din ekonomi!

  1. Gör en budget eller uppdatera din gamla.

  2. Ta kontroll över småutgifterna – de blir stora tillsammans.

  3. Gå igenom sådant som försäkringar och prenumerationer. Man har ofta för många eller dubbla.