Göteborgsbiografen Bio Roy är en av landets äldsta biografer och en av de få singelbiografer som finns kvar. I april 2020 skulle man fira 80 år, men istället blev den våren, för Bio Roy – precis som för andra – någonting helt annat än fest.
”Vi märkte väldigt snart att dagsförsäljningen minskade jättesnabbt. Och många hörde av sig och hade frågor, kommer ni visa filmen, kommer ni stänga ned, eller sa att de inte kände sig trygga och ville ha pengarna tillbaka. På bara en vecka minskade besökarantalet med 60-70 procent”, berättar Anna Reimegård, verksamhetsansvarig på Bio Roy, med lång bakgrund inom restaurang- och eventbranschen.
De elva anställda kämpade på, bokade om biljetter från en vecka till en annan, flyttade fram visningar. Men läget blev allt mer ansträngt. När så regeringens beslut om 50-personsgränsen kom insåg de att det inte längre var hållbart att hålla verksamheten igång och fattade beslutet att stänga ned.
”Den första känslan var att det var jätteskönt”, berättar Anna Reimegård. ”Vi hade levt i en månad med ovissheten och rädslan att biografen inte skulle överleva. Och samtidigt var det så sorgligt. Den här biografen har funnits i 80 år och vi som jobbar här älskar biografen och vi har en väldigt trogen publik. Det kändes hemskt och tråkigt.”
De deltidspermitterade personal, förhandlade med hyresvärden om hyreslättnader och började dra upp planer för hur de kunde strukturera upp sitt arbete för en tid efter krisen. Till saker att ta ställning kring var också den ombyggnation av biografen som var planerad för sommaren.
Ny möjlighet med drive-in-bio
Så en dag när Anna var på kontoret, ringer en vän från restaurangtiden, som numera jobbar inom eventbranschen. Han berättade om ett liknande affärsläge: Från full aktivitet med hela sommaren inbokad till tvärstopp.
”Allt vi skulle göra i sommar har blivit inställt, men vi har platsen och all teknik på plats för att starta en drive in bio. Vill du vara med?” återger Anna samtalet. ”Och då sa jag så klart ja”, säger hon.
Dagen efter möttes de för att dra upp planer och två veckor senare öppnade drive in bion ute på Bananpiren i Göteborgs frihamnområde. Intresset var jättestort och projektet hade fått mycket mediauppmärksamhet, och biljetterna sålde slut på fem minuter. Sen dess har de i praktik haft utsålt.
Efter all ovisshet som var under krisen – både stressen med personalläget, och att behöva säga upp personal som också var vänner, och den ekonomiska pressen – så var det väldigt positivt med den energi som projektet gav, menar Anna Reimegård, och att få fokusera på något som de hade kontroll över.
”Vi får så mycket kärlek varje dag. Av folk som inte ens kan gå. Det känns så bra att få vara del av det positiva”, säger Anna Reimegård.
Planen framåt för Bio Roy är fortfarande oviss. Under hösten har man kunnat öppna igen och har återanställt två i personalen, och man har fått finansiella bidrag. Förstås drabbar de nya restriktionerna biografen hårt, men Anna Reimegård tror att man kan fylla en viktig funktion i de svåra tiderna.
”Det finns stora risker med ökad psykisk ohälsa på grund av isolering och rädsla för pandemin. Bara vetskapen om att det går att se en film tillsammans med några andra, väl utspridda i vår rymliga salong med garanti för social distansering, tror vi kan vara ett ljus i en ganska mörk tid”, säger Anna Reimegård.
Hur vi ser på film efter pandemin tror hon också kommer att ändras.
”Vi ser inställda och uppskjutna premiärer. Många filmer går direkt till streamingtjänster och man börjar lära publiken att se film på ett nytt sätt. Samtidigt får vi kommentarer dagligen om att folk längtar till vår biograf – så vi tror ändå att när folk känner sig trygga igen, så kommer de tillbaka.”
Bio Roy ägs av Folkets Hus & Parker