Vad letar du efter?
Vad letar du efter?
Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet

Rekordstark bostadsmarknad under corona

Tre personer sitter och pratar med varandra på ett café

Bostadsmarknaden under corona har varit rekordstark. Pandemin har lett till att många prioriterat sitt boende och efterfrågan på bostäder har varit hög. 

Under såväl 2020 som början av 2021 sågs en stark efterfrågan på bostäder med stigande priser och en hög omsättning av bostäder. Pandemin gav ett ökat fokus på bostaden och en ökad vilja att byta bostad. Många som har tillbringat mycket tid hemma har haft tid att fundera över boendesituationen. Coronasituationen har även medfört att fler prioriterar större ytor, utemiljöer och hemmakontor samtidigt som centrala lägen har blivit något nedprioriterat.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, menar att det är naturligt att vi ser en viss avmattning efter den extremt heta marknaden som var under första halvåret.

”Någonstans finns det ett tak för ökad efterfrågan och priser. Utbudet på villor är fortsatt väldigt lågt vilket håller i trenden att det är högre tryck på villamarknaden än bostadsrättsmarknaden", säger Johan Engström.

Fastighetsbyrån tror på en fortsatt stark efterfrågan på bostadsmarknaden framåt baserat på låg ränta, bostadsbrist på många orter samt en fortsatt positiv tro på bostadsmarknaden hos konsumenter. Då det gjorts väldigt mycket affärer under 2020, och i början av 2021, är det dock rimligt att antal affärer kan sjunka något framöver.

Hur ska man då tänka om man planerat att sälja sin bostad?
"Utgå från dina behov och ta gärna en dialog med en mäklare om läget på marknaden på din ort just nu. De kan guida dig kring olika möjligheter och när det kan vara rätt läge att sälja. Även om du inte vill lägga ut din bostad till salu just nu kan det vara bra att förbereda försäljningen så att allt är klart när du är redo och förutsättningarna är som bäst."

Hur ska man tänka som köpare?
"Vill du köpa en bostad är det alltid bra att vara aktiv. Hör av dig till en mäklare och berätta vad du är ute efter så kan de matcha dina önskemål med lämpliga bostäder som ligger ute till försäljning eller är på väg ut. Fortfarande säljs relativt mycket innan visning och ibland redan innan bostaden kommer ut på nätet."