Eva Trouin ansvarar för kundupplevelsen på Swedbank och har mångårig erfarenhet av ledarskap. Hon menar att den pågående covid-19-krisen, fast den slagit hårt mot många, också erbjuder en möjlighet att se över var man befinner sig i arbetslivet, och hur man kan förbereda sig för nya utmaningar som ett framtida arbetsliv kan bjuda.
”Det är en osäker och jobbig tid för många på arbetsmarknaden, med permitteringar och neddragningar. Det finns också många som jobbar hemifrån och kanske får mer tid över som annars skulle gått till resor. Har man möjlighet, kan man använda eventuell tid som uppstår till att ’uppgradera’ sig själv”, menar Eva Trouin.
Avsätt tid för egen utbildning
Hennes tips är att, om man har möjlighet, avsätta tid, en eller ett par gånger i veckan, då man fördjupar sig i något ämne där man vill ha mer kunskap.
”Fråga dig själv: Har jag rätt kunskap för att vara relevant framåt för såväl mitt nuvarande jobb som eventuellt annat framtida jobb. Just nu gör jag det här, men hur ser det ut något år framåt? Vad behöver jag kunna inom mitt område, eller vill jag kanske röra mig mot en ny position?”
Krisen har på kort tid öppnat upp nya möjligheter att förkovra eller fortbilda sig. Flera nätverk och organisationer erbjuder gratisföreläsningar on-line som annars skulle ha kostat mycket, eller varit svåra att på annat sätt få ta del av.
”Det öppnar upp oändligt mycket möjligheter. På sociala media och andra plattformar ges jättemycket förslag på föreläsningar, och fler och fler utbildningar erbjuds on-line”, säger Eva Trouin.
LQ – det nya?
Eva Trouin menar att där man tidigare i arbetslivet talat om IQ, följt av EQ, emotionell intelligens, så kommer covid-19-krisen att förstärka begreppet LQ, learnability quotient, som syftar just till utvecklingspotential.
”LQ handlar om att du kan ta dig an nya uppgifter. Att du har förmåga att anpassa dig. Att kunna lära nytt och lära om är en styrka i arbetslivet. Flygpersonal som skolar om till vårdyrken under krisen är ett exempel på det”, säger Eva Trouin.
Och att vara omställningsbar handlar mycket om att vara nyfiken och att våga fråga, menar hon.
”Hör av dig till företagsledare, HR-avdelningen eller annan relevant person på ett ställe du skulle vilja jobba och säg: ’Jag skulle gärna jobba med det här. Vad krävs? Vad ser ni för förutsättningar?’ Man kan inte få annat än ett nej, eller att ingen svarar.”
Starta-eget-drömmar?
Tider då vi tänker annorlunda, brukar också kunna resultera i att fler realiserar sin livsdröm, och kanske faktiskt startar det där företaget de drömt om. Fast covid-19 slagit hårt mot just många företag och företagare, öppnar beteendeförändringar i och med krisen också upp nya möjligheter som kanske passar just din affärsidé. Även här finns mycket material att ta till sig själv on-line för att ta de första stegen.